Nou-născutul la termen

O vârstă gestație ala normala (sau naștere „la termen”) este cuprinsa intre 38-42 săptămâni. Sub 38 săptămâni și peste 42 săptămâni de gestație vorbim de depășiri ale termenului, respectiv de prematuritate sau postmaturitate neonatala. Aprecierea vârstei gestație ala după data ultimei menstruații este supusa riscului de eroare. De aceea, sunt necesare uneori și alte criterii de apreciere a vârstei gestațieale sau de confirmare a acesteia.

După durata gestație, Nou-născutul la termen se încadrează intre 38-42 săptămâni, iar după greutatea de la naștere, intre 2.000-4.000 g.

Alți parametri importanți care caracterizează Nou-născutul la termen sunt:
-talia (lungimea): 48-52cm;
-perimetrul cranian :34-36 cm;
-perimetrul toracic:33-34 cm;
-perimetrul abdominal:31-32 cm.

Fontanela anterioara are forma romboidala și are diagonalele cuprinse intre 1-5 cm.

Fontanela posterioara are o forma triunghiulara și are dimensiunile de 1/1,5cm ; este deschisa doar la 15-20% din nou-născuți și se va închide în primele săptămâni de viață.

Tegumentele sunt de culoare roșie în prima zi de viață datorita vascularizatiei ; începând cu ziua a doua eritemul dispare iar tegumentele divin uscate și se descuameaza.

La naștere, pielea este acoperita de un înveliș gratis, albicios numit vermix caseosa. În viața intrauterina, acest înveliș protejează pielea de acțiunea lichidului amniotic, în timpul nașterii are rol „lubrifiant”, iar în primele ore de viață rol bactericid și de protecție contra frigului.

În primele 3-4 zile de viață, unii nou-născuți prezintă o erupție benignă denumita eritem alergic.

Pe piele se remarcă un păr fin, mătăsos, numit lanugo, care dispare după câteva zile de viață.

Frecvența respiratorie oscilează între 30-60 respirații/minut în prima zi și se reduce în zilele următoare la 45-50 respirații/minut.

Prima respirație, imediat după naștere se exteriorizează printr-un țipat.

Frecvența cardiacă este de 160 bătăi/minut în prima săptămână și de 130-150 bătăi/minut la o lună.

Există o necoordonare între deglutiție și peristaltismul esofagian, care coroborat cu relaxarea sfincterului esofagian, predispune de regurgitatie.

Primul scaun se numește meconiu și se elimină în primele 2-3 zile, are culoare verde închis, consistență vâscoasa. Urmează scaunele de tranziție, semilichide, care au în plus un conținut lactat și apoi cele tipice de lapte, cu caracterele specifice alimentației.

În flora microbiana a nou-născutului alimentat natural domină bacilul bifidus, iar în cea a nou-născutului alimentat artificial: bacilul coli.

Diureza este de 20 ml la naștere și de 300-350 ml la o lună.

În primele ore de viață prezintă o stare de liniște (refacere în urma stresului nașterii, apoi motilitatea spontană devine explozivă, țipătul viguros și susținut.

Mișcările sunt anarhie, necoordonare.

Sensibilitatea la lumină este prezentă la naștere, ochiul rămânând fixat la o sursă de lumină blândă când capul se rotește în partea opusă.

Auzul este prezent de la naștere și poate fi testat printr-un sunet blând care determină mișcarea capului sau a pleoapelor.