Boala Paget a sânului

Este un tip rar de cancer mamar, reprezentând 1-4% din totalul cancerelor mamare.

Incidenţa maximã (1-4%) apare între vârsta de 30-50 ani. Afectează mamelonul și areola mamara. Aproximativ jumătate din femeile diagnosticate cu Boala lui Paget au un nodul în spatele mamelonului. În 9 din 10 cazuri, este vorba despre cancer de sân invaziv.
Un cancer de sân invaziv poate fi diagnosticat și în cazul pacientelor cu Boala lui Paget și care nu au noduli. Dar majoritatea celor care nu au noduli, au carcinom in situ.

Boala e des confundata cu afectiuni dermatologice

Semne şi simptome

Leziunile eczematoase ale pielii în afectarea mamară sunt asociate cu următoarele simptome:

-eritem;

-ulceraţie;

-sângerare;

-retractia mamelonului sau prezenţa unor noduli palpabili indica cancerul de sân;

– leziunile care au dimensiuni de la 3 mm până la 15 cm în diametru;

-apariția şi recurenta unor vezicule mici.

Cel mai frecvent boala debuteaza prin aparitia unei mancarimi (prurit) la nivelul mamelonului. Aceasta mancarime poate sa aiba asociate si simptome de intepatura sau arsura ori pot sa apara scurgeri mamelonare alb-galbui care sa contina si sange.

Acestor simptome, care nu sunt obligatoriu sa apara, li se poate adauga descoperirea la autopalpare a unei formatiuni tumorale  in spatele mamelonului.

Tratament

-Chirurgical: mastectomia radicală sau modificată și exereza nodulilor axilari limfatici sunt terapiile indicate pentru pacienţii cu boala Paget mamară cu masa palpabilă în sân;

-Radioterapie;

-Chimioterapie.