Avortul medicamentos

O sarcină nedorită sau cu probleme poate fi întreruptă în primele 12 săptămâni (conform legislatiei in vigoare).

Intreruperea de sarcina (avortul sau chiuretajul uterin) poate fi realizata in mai multe feluri:

  •    chiuretaj uterin (clasic, cu chiureta),
  •    prin aspiratie (cu un vacuum care „aspira” sarcina din uter),
  •    prin administrare de medicamente care provoaca avortul.

Avortul medicamentos consta in doua etape: 

  • adminstrarea unui preparat antiprogesteronic;
  • la 36-48 ore se administreaza o proataglandina;

Nu poate fi efectuat dacă femeia are montat un sterilet sau prezintă un risc crescut de rupturi uterine ori suferă de hipertensiune arterială, diabet, boli cardiovasculare sau ale ficatului, rinichiului sau plămânilor.

Efecte adverse:

  • crampe dureroase, stări de greaţă şi ameţeală, rar: vomă, diaree;

Când poate fi efectuat:

  • Aprobat pentru un avort timpuriu imediat ce se obţine un rezultat pozitiv de la un test de sarcină până în a-63-a zi (9 săptămâni), dar eficient de-a lungul perioadei de sarcină

Efecte asupra fertilităţii:

  • nu s-au observat;

Avantaje:

Poate fi efectuat foarte timpuriu, nu este necesară nicio anestezie, pacientul nu renunţă la controlul asupra corpului său.

Dezavantaje:

Pacienta necesită mai mult timp, tratamentul durează câteva zile, sângerări mai puternice, posibilă durere

Exista riscul, mic in principiu, sa nu functioneze metoda, adica sa nu se elimine sarcina si sa fie nevoie de metoda aspirativa. Daca se respecta protocolul de administrare si limita pana la care se poate utiliza metoda, metoda este sigura de reusita. Foarte important din acest punct de vedere este ca pacienta sa se prezinte la control, asa cum ii indica medicul ginecolog, pentru a vedea ca metoda a functionat, ca sarcina s-a eliminat in totalitate( nu luati ca si reper cantitatea de sange eliminata, pentru succesul metodei, ca aceasta va poate induce in eroare).

Intreruperea unei sarcini nedorite este o decizie care trebuie sa apartina femeii si nu unei legi. Romania se afla astazi printre tarile unde intreruperea unei sarcini nedorite se decide intre pacienta si medicul ei ginecolog.