Alimentatia in sarcina

Un regim alimentar sanatos iti va da sentimentul ca ai facut tot ceea ce trebuie pentru tine si colilul tau. Te vei asigura si ca ai luat in greutate in limite normale (intre 9 si 12kg). Ideal este sa continui dieta sanatoasa si in perioada alaptarii si dupa aceea.

Trebuie sa mananci cat mai sanatos pe perioada sarcinii, spre binele tau si al copilului. Nu trebuie sa mananci pentru doi sau sa te infometezi. Este important sa ai o dieta sanatoasa si echilibrata.

Dieta va cuprinde:

  • Alimente proaspete crude (fructe, legume, salate);
  • Lapte, produse derivate (branza, iaurt);
  • Cartofi, produse cu bob intreg (paine din faina integrala, paste, orez brun);
  • Carne slaba, peste, carne de pasare;
  • Reducerea consumului de sare, zahar si grasimi;
  • Creste numarul de mese: cca 5 mese mai mici zilnic, in locul celor 3 mese principale.

Substante nutritive:

Proteina reprezinta cea mai importanta substanta nutritiva. Ai nevoie de mai multe proteina in a doua jumatate a sarcinii si aceasta pentru ca atat copilul cat si uterul, respectiv placenta cresc in dimensiuni.

Proteina este continuta de carnea slaba, peste, oua, lapte si produse derivate, legume din categoria leguminoaselor (fasole, mazare, linte, soia), cartofi si nuci.

Carbohidratii necesita mare atentie intrucat asigura aportul de energie dar exista tendinta de a exagera (si nu numai pe perioada sarcinii).
Carbohidratii sunt reprezentati in special de dulciuri (prajituri, ciocolata, zaharul din ceai si cafea).

Excesul de carbohidrati se depune sub forma de grasime, in special pe solduri si pe picioare.
Alte surse de carbohidrati: produsele din cereale, sortimentele de paine neagra, fructele, legumele si cartofii.

Tendinta este de a consuma multe grasimi (nu numai in sarcina).

Vitamine: este necesar a se consuma in cantitate mai mare, in special acid folic (din gama vitaminei B), vitamina D si vitamina B12.
Surse de vitamine: in special fructele si legumele proaspete, consumate in stare cruda (nu congelate sau fierte).
Este indicata suplimentarea cantitatii de vitamine prin medicatie care va contine, pe langa vitamine si multiminerale.

Multiminerale: cele mai importante sunt fierul, calciul, magneziul.
Fierul este necesar pentru producerea hemoglobinei din globulele rosii. Hemoglobina este raspunzatoare de captarea si de transportul oxigenului in organism. Daca acesta are deficit de fier, nu se va alimenta suficient cu oxigen si vei resimti o senzatie de oboseala.
Surse de fier: spanacul, salata, lintea, galbenusul de ou, ficatul, nucile.

Calciu: este necesar pentru formarea oaselor si a dintilor copilului. Organismul acestuia contine la nastere cca 25-40g calciu. De aceea, trebuie aproape sa-ti dublezi ratia de calciu, echivalentul a inca 1/2 litru de lapte baut zilnic.

Magneziu: are ca efect suprimarea spasmelor musculare. Circeii din timpul noptii sunt semnul deficitului de magneziu.

Sarea: este indicata reducerea consumului pe parcursul sarcinii intrucat duc la retentia de apa in organismul matern (primul semn poate fi cel al picioarelor umflate) si ingreunarea activitatii cardiace si a circulatiei materne.

Alcool: este indicata sistarea consumului pe durata sarcinii. Alcoolul, ca si nicotina, trec din sange prin placenta si ajung de la mama la copil. Pot sa apara malformatii fetale. Este indicata consumarea ceaiului si a cafelei cu moderatie.

Fibrele: ajuta in reglarea tranzitului intestinal pe perioada sarcinii si previn constipatia.
Surse: painea din faina integrala, fructele si legumele. Sucul de fructe si fructele uscate pot duce la stimularea peristaltismului intestinal.

Medicamentele: este indicat a se urma prescriptia medicului care va urmareste. Nu este indcat sa recurgi la automedicatie intrucat acestea pot strabate bariera placentara.

O gravida responsabila este atenta la viitorul copilului sau!