Acidul folic în sarcinã

95% din gravide sunt afectate de deficitul de folat.

Cum se poate manifesta acesta?

–          Malformaţii fetale;

–          Naştere prematurã.

De aceea, recomandarea este de a administra acid folic cu cca o lunã înainte de concepţie şi în primele trei luni de sarcinã (se formeazã sistemul nervos). Existã şi anumite situaţii în care administrarea acidului folic se poate continua şi în urmãtoarele luni de sarcinã (ex.: trombofilie, anemie, etc.). Aproximatix 1/3 din femei iau acid folic înainte de sarcinã (în cazul sarcinilor planificate).

Acidul folic este o formă a vitaminei B9, cu are un rol în formarea celulelor, şi mai ales a celor roşii. Atunci când nu este prezent în cantitate suficientă în dieta zilnică, se poate ajunge la anemie, iar în cazul femeilor însărcinate însă este şi mai important, întrucât previne defectele congenitale la bebeluşi, cum ar fi spina bifida şi alt defect de tub neural, malformaţii faciale precum buza de iepure sau gura de lup.

Spina bifida este o afecţiune congenitalã în care coloana vertebralã cu prezintã continuitate pe toatã lungimea ei. Existã trei tipuri: spina bifida occultameningocel, mielomeningocel. Cea mai frecventã localizare este la nivel lombar dar sunt şi alte localizãri posibile .

Anencefalia

Anencefalia: lipsa unor oase și constă într-o dezvoltare insuficientă a cerebelului. Anencefalia poate fi diagnosticată în timpul sarcinii, prin teste prenatale precum ecografia cu ultrasunete, analize de sânge sau amniocenteza. În foarte multe cazuri, fătul se oprește din dezvoltare sau nou-născutul nu supraviețuiește decât câteva zile.

Alte tipuri de defecte de tub neural, mai puțin răspândite, sunt:

– Encefalocelul
– Hidranencefalia (Chistencefalia)
– Iniencefalia

O dozã zilnicã de 0,4 mg de acid folic, cel puțin până la finalul primului trimestru de graviditate poate reduce riscul apariției anancefaliei și spinei bifida cu 50%-70%.