Teste de infertiliate Mozaic

Infertilitatea este o problemã cu care se confruntã cca 25% din cupluri. Este recomandat sã se efectueze teste pentru depistarea cauzei infertilitãţii dacã nu s-a obţinut o sarcinã dupã un an de contacte sexuale neprotejate.

Testul de infertilitate Mozaic presupune determinare de:

–          Anticorpi anti-ovar;

–          Anticorpi anti-placentari;

–          Anticorpi anti-ţesut uterin;

–          Anticorpi anti-spermatozoizi;

–          Anticorpi anti-celule Leydig.

✅Anticorpi anti-ovar: aceştia constituie un grup heterogen de autoanticorpi dirijaţi de organism împotriva celulelor ovarelor proprii. Existã anticorpi anti celule foliculare, celule granulare, celule stromale şi alte componente. Anticorpii anti antigene ovariene se identificã la 80% din cazurile de sindrom de insuficienţã ovarianã prematurã (sindrom de epuizare ovarianã precoce), aceştia pot duce la infertilitate.

✅Anticorpi anti-placentari: aceştia sunt îndreptaţi împotriva ţesutului placentar. Sunt detectaţi la 17% din femeile care au avut douã sau mai multe avorturi spontane succesive şi cca 34% din femeile care au avut trei sau mai multe avorturi spontane.

✅Anticorpii anti-ţesut uterin: sunt îndreptaţi împotriva ţesutului uterin care, în endometriozã, sunt dispersaţi în organism.

✅Anticorpi anti-spermatozoizi: aceştia apar împotriva spermatozoizilor, modificându-le activitatea. Se recomandã dozarea acestora atât la femeie cât şi la bãrbat.

✅Anticorpi anti-celule Leydig: sunt îndreptaţi împotriva ţesutului testicular, în special împotriva structurilor producãtoare de hormoni ale celulelor interstiţiale Leydig şi împotriva hormonilor masculini. Celulele Leydig produc testosteron, responsabil de dezvoltarea organelor reproductive în timpul pubertãţii şi la menţinerea funcţiei epiteliale în tubii seminiferi.