Sindromul de ovar polichistic (PCOS)

Infertilitate, avorturi spontane, lipsa ciclului menstrual câteva luni sau durata prelungitã a acestuia, obezitate, acnee? Dacã ai aceste simptome, este posibil sã ai ovare polichistice; peste 70% din cazuri cu PCOS prezintã fiecare din simptomele enumerate. Pot fi prezente dureri abdominale cronice (peste 6 luni), a cãror cauzã nu este cunoscutã dar poate fi datoratã mãririi ovarelor, diabet zaharat de tip II, hipertensiune, apnee în somn(episoade de oprire a respiraţiei).

Sindromul ovarelor polichistice (PCOS) afecteazã 15% din populaţia femininã ; incidenţa este mai mare la adolescente (25%) și este cea mai frecventã cauzã de infertilitate, afectând pânã la 20% dintre femeile de vârsta reproductivã.
Poate nu dorești o sarcinã acum, dar așteptând fãrã sã faci nimic, pot apare complicaţii: creșterea tensiunii arteriale, creșterea colesterolului, cancer uterin, afecţiuni ale inimii și diabet.

Diagnostic:
Clasificarea Rotterdam (2 din 3 cauzele de mai jos):
– Oligo sau anovulaţie : PCOS afecteazã, în primul rând,prin infertiliate ;
– Semne clinice și/sau teste de laborator pentru hiperandrogenism . Semne clinice: seboree/pãr gras/acnee,hirsutism (creșterea pilozitãţii ) dar și alopecie (pierderea pãrului) de tip android ;
– Ecografie : ovarele pot avea dimensiuni crescute, un numãr crescut de foliculi mici periferici (dimensiuni între 6-10mm). Doar ecografia nu este suficientã pentru diagnosticul de PCOS.Sindromul de ovar polichistic

Expresia „ce ţi-e scris,în frunte ţi-e pus” face trimitere, în cazul PCOS, la posibila afectare geneticã , mai precis cromozomul 19p13.2 (gena lângã receptorul insulinic). Totuși, cauzele PCOS nu sunt pe deplin cunoscute. Cert este cã dereglãrile hormonale duc la PCOS: un hormon modificã altul, care modificã altul…

Tratamentul PCOS:
Este specific fiecãrei paciente, în funcţie de vârstã, dereglarea ciclului menstrual, nivelul de insulinã, obezitate, prezenţa sarcinii sau dorinţa de a avea o sarcinã.
-pentru protecţia endometrului, reglarea ciclului menstrual, tratamentul hirsutismului și al acneei: contraceptive orale cu componentã antiandrogenicã (cu monitorizarea lipidelor si a timpilor de sângerare și coagulare);ex: Diane-35,Yaz,Jasmin .
-preparate progesteronice: Duphaston , Utrogestan, Arefam, Luthinus.
-antiandrogeni (ciproteron acetat).
-medicamente pentru stimularea ovulaţiei , în cazul în care pacienta dorește sã rãmânã gravidã: Clomifen citrat.
-medicamente sintetizatoare de insulina: Metformina.
-dietã și exerciţii pentru pierderea greutãţi : chiar și scãderea cu 5 kg ajutã la reglarea hormonalã și a ciclului hormonal.
-tratament chirurgical, laparoscopic, recomandat doar dacã pacienta nu rãspunde la tratatmentul medicamentos.

Tratamentul necesitã colaborarea între ginecolog, endocrinolog, dermatolog.
Aflarea din timp a gradului de afectare a funcţiei și structurii ovarelor și altã posibilã patologie asociatã ajutã în ţinerea sub control sau rezolvarea problemelor medicale, chiar și obţinerea unei sarcini .