Progesteronul în sarcină

Progesteronul este produs de toate glandele secretoare de hormoni steroidieni: ovare, testiculele și glanda corticosuprarenală. Progesteronul este intermediar și precursor al altor hormoni (testosteron, corticosteroizi, 17-hidroxiprogereron) și că produs final când este sintetizat de corpul galben.

În starea de graviditate, progesteronul este produs de:
– Corpul galben : din săptămâna ă 7-a până în săptămâna a 10-a, apoi va fi produs de placentă până la naștere. Acest schimb în producerea sa are loc în aproximativ ă 7-a săptămâna de sarcină, iar din săptămâna ă 9-a de sarcină corpul galben devine o sursă importantă de progesteron. Acest lucru are o semnificație clinică, progesteronul produs de corpul galben fiind esențial pentru menținerea sarcinii până în săptămâna a 8-a.

Determinarea progesteronului:

1. Din sânge: test radioimunologic sau prin testul legării competitive de proteine. Nu s-au constatat variații diurne in nivelul sangvin.

2. Măsurarea pregnandiolului, metabolit important al progesteronului, prin analize de 24 ore, prin tehnicile de cromatografie. Este o metodă mai puțin utilizată.

Caracteristici:

1. Deoarece progesteronul are inițial originea în corpul galben, el este prezent la ocupație. Într-un nou ciclu nonconcepțional, vârful producției de progesteron atinge 25mg/zi și nivelul în sângele periferic atinge aproximativ 20-25ng/ml.

2. În faza literală tardivă, într-un ciclu convențional, nivelul de progesteron crește lent datorită stimulării HG.

3. Atunci când progesteronul placentă începe să apară, nivelul progesteronului seric crește mai repede.

4. Scăderea nivelului de progesteron în sângele periferic este în săptămâna 7 de sarcină, adică în timpul schimbului luteo-placentar;

5. Concentrație de progesteron continua să crească până în momentul nașterii, moment în care placentă produce 250mg/zi, majoritatea progesteronului produs intră în circulația maternă.

6. Progesteronul este produs în cantități mari în prezența sarcinii multiple.

Rolul progesteronului:
– Pregătește endometrul pentru nidație;
– Menține endometrul;
– Relaxează miometrul;
– Previne contracțiile uterine și determină debutul travaliului;
– Rol natriuretic și stimulează producția de aldosteron în timpul sarcinii;
– Este precursorul hormonilor detalii critici, importanți în timpul sarcinii.