Osteodensitometria periferică

Această investigaţie determină densitatea osoasă la nivelul călcâiului şi este o metodă utilă în evaluarea riscului de fractură, fără iradiere.

Osteopenia dar şi osteoporoza pot afecta atât femeile cât şi bărbaţii, fiind însă mai afectate femeile la menopauză.

1 din 3 femei şi 1 din 5 bărbaţi peste 50 de ani vor suferi în viaţă o fractură din cauza osteoporozei, 16% din femeile în menopauză au osteoporoză a coloanei vertebrale, iar 33% din femeile peste 65 ani vor suferi o fractură a coloanei vertebrale.

Osteoporoza este o afecţiune caracterizată prin oase mai puţin dense şi mai puţin puternice decât oasele normale. Această afecţiune măreşte riscul pentru fracturi osoase chiar şi la traumatisme minore , aşa-numita fractură „în lemn verde”.

Osteopenia este frecvent precursoare osteoporozei.

Osteoporoza este o boala in care oasele devin fragile, slabe, si se rup usor. Densitatea minerala osoasa este scazuta si minerale cum ar fi calciul nu mai sunt asimilate de os. Osteoporoza este frecvent nedureroasa pana apare o fractura osoasa. De fapt, fracturile pot fi primul semn al osteoporozei. Aceasta maladie este cel mai frecvent intalnita la pacientii varstnici, dar se poate intalni si la cei tineri. Orice os poate fi osteoporotic, dar oasele coloanei (vertebrele) sunt afectate mult mai grav. Fracturile vertebrale produc dureri severe de spate si duc la pierderea inaltimii corpului vertebral si la deformarea coloanei vertebrale. Osteoporoza poate duce si la alte tipuri de fracturi, mai ales la fractura de col femural, care este o fractura grava care poate duce la pierderea mobilitatii soldului si imposibilitatea reluarii mersului. Osteopenie reprezinta pierderea moderata a densitatii minerale osoase.

In prezent se recomandă osteodensitometria la fiecare 2 ani următoarelor categorii de femei:

  1. toate femeile peste 65 ani (inclusiv), indiferent de prezenţa sau nu a factorilor de risc
  2. toate femeile în menopauză sub 65 ani care prezintă unul sau mai mulţi factori de risc (în afară de a fi în menopauză, a fi albă şi a fi femeie)
  3. toate femeile în menopauză care au fracturi, în scopul confirmării diagnosticului de osteoporoză şi aprecierii severităţii acesteia
  4. toate femeile în menopauză prematură indusă chirurgical (care au extirpate ovarele) şi care prezintă factori de risc pentru osteoporoză
  5. toate femeile care iau corticosteroizi sau alte medicamente cunoscute că determină osteoporoză secundară

Măsurarea înălţimii corpului este de asemeni importantă în evaluarea osteoporozei la femei. Scăderea în înălţime cu 1.3 cm sau mai mult, este sugestivă pentru fracturi vertebrale şi impune investigaţii suplimentare.

Nu este determinată vârsta la care trebuie încetat screening-ul pentru osteoporoză.

Pacientele care sunt diagnosticate cu osteoporoză nu se mai încadrează în categoria femeilor care trebuie să efectueze screening. In schimb, aceste femei necesită la fiecare 2 ani teste periodice pentru evaluarea evoluţiei osteoporozei şi a eficacităţii tratamentului.