Investigarea partenerului masculin

-spermograma: un material seminal normal este considerat acela care contine peste 20.000.000 de spermatozoizi/ml si care au o mobilitate de 50%

-spermocultura: Infertilitatea masculina este cauzata in proportie de 6-10% de o infectie urogenitala. Unele infectii pot influenta productia sau sanatatea spermei sau pot cauza cicatrici care blocheaza traseul spermei.
In aceasta categorie se includ inflamatia epididimului (epididimita) sau a testiculelor (orhita) si unele infectii cu transmitere sexuala, respectiv gonoreea, HIV, chlamydia, mycoplasma, dar si infectii localizate la nivelul altor sisteme ale organismului, precum tuberculoza oreionul si infectiile de tract urinar.
Tratamentul unei infectii active reuseste sa restabileasca de obicei fertilitatea, iar in cazul unei infectii netratate timp indelungat se pot extrage chirurgical spermatozoizi pentru a fi folositi la ICSI si FIV. Tratamentul se adreseaza cuplului, nu numai partenerului ,masculin.

 -anticorpii antispermatici sunt celule ale sistemului imunitar care identifica in mod gresit spermatozoizii drept invadatori si incearca sa ii elimine. Nu sunt o problema comuna (observata la aproximativ 8% dintre barbatii infertili) si pot aparea atat la barbati, cat si la femei, ingreunand procesul de conceptie al unui copil.
La barbati o infectie a prostatei sau o leziune la nivelul testiculelor poate declansa un raspuns imunitar cand spermatozoizii vin in contact cu sangele. Acest lucru se poate intampla si in urma unei interventii chirurgicale precum o biopsie sau o vasectomie.

Solutia in aceasta situatie este inseminarea intrauterina sau fertilizarea in vitro.
Testul pentru verificarea acestor anticorpi presupune colectarea unei mostre de sperma in urma unei perioade 3-5 zile de abstinenta sexuala

-dozarile hormonale: testosteron , prolactina, FSH, LH

Investigatiile si tratamentul se decid de medicul care investigheaza cuplul infertil.