Uterul este „ostil” implantarii zigotului si dezvoltarii embrionului. Urmarea este incapacitatea de a ramane gravida sau pierderea sarcinii.
Exista peste 40 de tipuri de limfocite care alcatuiesc sistemul imunitar si care sunt clasificate in functie de antigenele prezente la suprafata lor membranara, denumite CD (Cluster Determinant). Functionarea optima permite unei persoane sa ramana sanatoasa indiferent de agresiunile la care este supusa de catre factorii din mediu. Dintre aceste tipuri doua sunt extrem de importante in aparitia problemelor de infertilitate si avort spontan: CD 19+5+ si CD 56+. Fiecare femeie se naste cu un anumit tip de astfel de celule limfocitare. Daca o femeie are unul dintre aceste tipuri agresive, ea va avea sanse foarte mari sa aiba avorturi spontane recurente.
CD 19+5+ sunt limfocite din categoria B, adica cele ce produc anticorpi. Anticorpii produsi de aceste celule B sunt anticorpi antifosfolipidici, FAN sau anticorpi anti-spermatici. Procentul acestor limfocite tip B este de maxim 10% ; cresterea numarului de celule B este insotita de probleme de infertilitate, implantatie si dezvoltare eficienta a sarcinii. Aceste celule mai produc si anticorpi impotriva hormonilor necesari sarcinii sa se dezvolte (estradiol, progesteron si hCG) astfel ca mucoasa uterina este prea subtire pentru a putea sustine o implantare eficienta a embrionului si pentru a-i asigura hrana, corpul luteal nu este sustinut eficient de doze adecvate de hCG astfel ca va secreta insuficient progesteron.
CD 56+ sunt limfocite de tipul NK (Natural Killer), adica celule care nu au nevoie de cooperare cu alte tipuri de limfocite si pot ataca direct structurile considerate non-self. Cresterea numarului (peste 12% din totalul de limfocite): celulele NK pot determina avorturi spontane. Cresterea citotoxicitatii lor poate avea aceleasi consecinte dezastruoase. Celulele NK de acest tip pot sa previna implantarea embrionului, pot leza celulele trofoblastice sau structurile embrionare, pot duce la aparitia de necroze deciduale (a mucoasei uterine unde se implanteaza embrionul) sau pot afecta circulatia placentara, toate acestea putand conduce la avort spontan.
Se recomanda perfuziile intravenoase cu Intralipid. Alte alternative sunt: steroizii, aspirina, heparina, cresterea dozei de progesteron (acesta este esential in implantare si scade reactia de autoaparare a uterului). Este recomandata supravegherea ecografica, respectiv dozari hormonale pentru a evalua evolutia sarcinii.
Celulele natural killer (NK) sunt principalul tip de celule limfocitare la nivelul mucoasei uterine la implantare si pe parcursul sarcinii.
Celulele NK uterine sunt diferite de cele care circulă în sângele periferic.
Funcția celulelor NK uterine pe parcursul sarcinii nu este de deplin cunoscuta.
Testele pentru măsurarea celulelor NK din sângele periferic nu dau nici o informație utilă asupra celulelor NK uterine.
Utilizarea de terapii puternice pentru a reduce nivelul de celule NK la femeile cu infertilitate sau recurente avort este nejustificată și este asociată cu efecte secundare cunoscute la mama si fat.
Intelegerea functia celulelor NK uterin este cu siguranță o provocare majoră în reproducerea umană.