Gimnastica perineală ( exerciţii Kegel pentru planșeul pelvi-perineal)

Pe măsură ce sarcina evoluează și burtica se evidenţiazã din ce în ce mai mult, organismul matern suferã unele modificãri. Ele vor fi resimţite la nivelul coloanei vertebrale și a bazinului. Musculatura din aceste zone poate fi tensionatã, determinând apariţia durerii.

Exerciţiile Kegel sunt recomandate tuturor , indiferent de vârstã, dar în special femeilor însãrcinate.

Pentru a indentifica mușchii pelvi-perineali : atunci când mergi la toaletã , oprește brusc procesul de micţiune (urinare). Acești mușchi sunt folosiţi prin exerciţiul Kegel.

Ȋncordeazã încet mușchii planșeului pelvin printr-o mișcare lungã, ascendentã, apoi îi relaxezi ușor. Repetã mișcarea de câteva ori.

Restul musculaturii, în special musculatura abdominalã, trebuie sa fie relaxatã.

Aceste exerciţii întãresc baza de susţinere a elementelor din ce în ce mai grele din cavitatea abdominalã, previn apariţia incontinenţei urinare și a hemorizilor, iar dupã naștere ajutã vindecarea și revenirea a normal a zonei pelvine.

Aceste exerciţii pot fi fãcute oricând.

Din punct de vedere statistic, peste 50% din gravidele care nasc prin cezarianã vor avea incontinenţã urinarã datoritã modificãrilor hormonale din sarcinã. De aceea, este indicatã tonifierea musculaturii pelvine prin astfel de exerciţii.