Este un test genetic recomandat in cazul cuplurilor infertile cu esec repetat de implantare, cu toate ca s-au transferat embrioni de buna calitate.
Testul ERA presupune prelevarea unui fragment de endometru prin biopsie si evaluarea expresiei a 238 de gene asociate cu receptivitatea endometrului la implantarea embrionului.
Se evita astfel esecul procedurilor FIV (fertilizare in vitro).
Se tine cont de receptivitatea endometrului in ceea ce priveste transferul embrionar.
De regula,implantarea embrionara are loc intre zilele 19 si 21 ale ciclului menstrual in cazul unei femei aflate la varsta reproductiva.
Singura metoda de estimare a receptivitatii era evaluarea ecografica a grosimii endometrului.
Testul ERA efectuat inainte de procedura de reproducere asistata (FIV) permite realizarea unui transfer de embrioni personalizat, adica introducerea embrionilor cand endometrul este receptiv.
ERA se efectueaza de catre medicul ginecolog in cabinet, in functie de tipul de ciclu (natural sau cu tratament de substitutie hormonala). Testul dureaza cateva minute. Se efectueaza sub anestezie locala. Se tine cont de receptivitatea endometrului pacientei.
Rezultatul testului determina daca o pacienta este receptiva in ziua si tipul de ciclu in care a fost efectuata biopsia:
– In cazul unui rezultat afirmativ – test “receptiv” (endometrul este pregatit ca implantarea embrionara sa aiba loc), fereastra de implantare este definita ca fiind ziua in care a fost facuta biopsia;
– O stare de “nereceptivitate” inseamna ca fereastra de implantare este decalata. In acest caz, testul ERA va fi repetat pentru o noua estimare a ferestrei de implantare personalizata.