BETA- HCG

HCG (gonadotropina corionicã umanã) este un hormon de naturã glicoproteicã produs de placenta şi, in mod anormal,de unele tumori germinale.

Hormonul se poate determina la nivel sanguin sau urinar. Testul de urinã este orientativ şi nu neaparat diagnostic, întrucât este o determinare calitativã. Dozarea cantitativã este mult mai precisã şi se recolteazã sange.

Exista mai multe tipuri de dozãri:

-beta-HCG;

-free beta-HCG;

-HCG total.

Recomandări pentru determinarea HCG

  1. Marker de sarcină: diagnostic precoce de sarcină, estimarea vârstei gestaţionale, depistarea sarcinilor ectopice (împreună cu ecografia endovaginală) şi a iminenţei de avort, sarcina molarã;
  2. Marker tumoral: detectarea şi monitorizarea tumorilor HCG secretante de origine placentară, ovariană sau testiculară; în cazul tumorilor testiculare HCG se va determina împreună cu AFP.

In iminenţa de avort valorile HCG scad progresiv de la o determinare la alta.

După un chiuretaj complet timpul de înjumătăţire al concentraţiei serice de HCG este de o zi.

În sarcina ectopică producţia de HCG se dubleaza la cca 48 ore.

Valorile foarte crescute de HCG în trimestrul I de sarcină (>500.000 mUI/mL),sugereazã diagnosticul de molã hidatiformă. După evacuarea unei mole hidatiforme nivelul HCG trebuie să atingă normalul în 12 săptămâni). Persistenţa valorilor crescute indică prezenţa unui ţesut proliferant sau care a suferit o transformare malignă.

Determinarea HCG este recomandatã  în special în cursul procedurilor de reproducere umana asistata (RUA): inseminare artificialã şi fertilizare in vitro.

  • O valoare sub 5mU/ml: lipsa implantarii embrionare şi excluderea unei sarcini.
  • O valoare peste 5mU/ml:  implantarea embrionarã s-a realizat cu succes. Se recomandã mãsuratori hormonale seriate în zilele urmatoare.

Indicaţia pentru determinarea beta-HCG este chiar şi în caz de sângerare, medicul ginecolog stabilind succesiunea etapelor de urmat în funcţie de fiecare pacientã investigatã.