Boli cu transmitere sexuală

De multe ori ne ghidăm după principiul : ” mie nu mi se poate intampla” si ignorăm protectia oferită de prezervativ in cazul unui contact sexual. Bolile cu transmitere sexuala sunt pe cat de usor de contactat, pe atat de dificil de tratat.De aceea, este indicat controlul ginecologic incă de la primele simptome.

Chlamydia

Cauza este bacteriana: Chlamydia trachomatis

Este una dintre cele mai raspandite infectii cu transmitere sexuala si poate duce la infertilitate, daca nu este tratata si se poate extinde si la celelalte organe din zona pelviana. Tratamentul se adreseaza ambilor parteneri, chiar daca partenerul nu acuza simptome. Cele mai frecvente simptome sunt: secretii vaginale, arsuri in timpul urinarii, menstruatia neregulata si dureri in timpul actului sexual. Tratamentul consta in administrarea de antibiotic.

Gonoreea (Blenoragie sau „sculament”)

Cauza este bacteriana : Neisseria Gonorrheae .

Simptomele acestei infectii sunt secretii vaginale anormale, disconfort al zonei vaginale si anale, ciclul menstrual neregulat, dureri in timpul actului sexual, urinari dureroase.

Tratamentul se adreseaza ambilor parteneri si consta in administrarea de antibiotice.

Tricomoniaza: este produsa de un parazit, Trichomonas Vaginalis.

Simptome: secretii vaginale anormale, cu un miros urat, dureri in timpul urinarii si in timpul contactului sexual, dureri abdominale.

Tratamentul este cu medicamente antiprotozoare si ambii parteneri trebuie tratati simultan.

Herpesul genital

Este produsa de virusul Herpex Simplex tip 2.

Acesta produce leziuni foarte dureroase in zona genitala. Nu exista un tratament care sa vindece complet, persoana infectata este purtatoare a acestui virus pentru intreaga viata. Din cauza unor factori declansatori (stres, imunitate scazuta, expunerea prelungita la soare, etc.) infectia se manifesta la nivelul zonei genitale prin aparitia unor vezicule dureroase, pline cu un lichid incolor care se sparg si se usuca dupa maxim zece zile. Lichidul acestor vezicule este foarte infectant si din aceasta cauza se recomanda evitarea contactului sexual in timpul eruptiei.

Human Papiloma Virus (HPV)

Infectia HPV este implicata in marea majoritate a cazurilor de cancer cervical3.

Este indicat a se efectua genotiparea HPV intrucat simptomele depind de tipul de virus implicat. Exista virusuri cu risc scazut cancerigen care duc la aparitia unor veruci (aspect conopidiform sau negi) , iar cei cu risc incalt oncogen se manifesta prin leziuni ale colului, eventual ale vaginului.

Tratamentul este particularizat si consta in: medicatie, metode chirurgicale, prin cauterizare sau prin laser.

Sifilis

Este o boala infectioasa si contagioasa.

Simptome: primul stadiu – apar rani in zonele genitale. Al doilea stadiu: eruptii cutanate pe tot corpul. Al treilea stadiu: probleme ale inimii si ale sistemului nervos.

Tratament:  in stadiul incipient al bolii, penicilina o poate vindeca. O data ajunsa in ultimul stadiu, tratamentul medicamentos are efect limitat.

SIDA

Cauza este virusul HIV.

Se transmite in special prin contactul sexual neprotejat, dar si prin contactul mucoaselor sau leziunilor unei persoane cu lichide biologice contaminate (sange, secretii vaginale, sperma). Infectarea se produce in cazul in care la nivelul pielii sau mucoaselor persoanei sanatoase exista leziuni cu care lichidele biologice infectate intra in contact. HIV se transmite prin saliva, urina, secretii nazale, lacrimi, transpiratie sau fecale .

Pentru HIV anumite combinatii de medicamente, care cuprind inhibitori protezici incetinesc virusul. Pentru SIDA, exista medicamente care incetinesc evolutia bolii, insa tratamentul trebuie instituit din timp si respectat.

Este incurabil. Nu exista vaccin.

In cazul secretiilor vaginale, este indicat ca pacienta sa faca setul complet de analize de la nivel de col, vagin si anume:

-examen microscopic pe frotiu al secretiei vaginale;

-examen culturi secretie col/vaginala ;

-depistare antigen Neisseria Gonorroeae;

-antigen Chlamydia trachomatis;

-Mycoplasma + Ureaplasma.

In cazul altor afectiuni, cum ar fi sifilisul sau herpes simples tip 2, HIV , se indica analize particulare sanguine.

De aceea, „este mai usor de prevenit decat de tratat” nu este numai o lozinca, ci o realitate.

Simpla folosire a prezervativului scuteste pacientele de simptomele neplacute si tratamentele ulterioare.

Statisticile arata ca Romania este pe primul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste incidenta bolilor cu transmitere sexuala.

Impreuna putem schimba aceasta statistica: consultul ginecologic efectuat la timp previne complicatiile unor infectii care pot fi tratate daca pacienta se adreseaza serviciului de specialitate.