85% din cupluri concep natural într-un an dacă au raporturi sexuale neprotejate:
- 20% vor concepe într-o lună
- 70% vor concepe în 6 luni
- 85% vor concepe într-un an
- 90% vor concepe în 18 luni
- 95% vor concepe în 2 ani
Infertilitatea este diagnosticată atunci când sarcina nu apare după un an, timp în care au avut loc raporturi sexuale neprotejate. În acest caz este nevoie de o evaluare pentru infertilitate.
Totuşi, dacă femeia are peste 35 ani ar trebui să înceapă evaluarea după doar 6 luni de raporturi neprotejate, astfel încât să nu se întârzie tratamentul la aceasta categorie de vârstă. De asemenea, dacă femeia are cicluri foarte neregulate (sugerând absenţa ovulatiei) sau ea sau partenerul ei au o cauză cunoscută de infertilitate (de exemplu, ovare polichistice, respectiv vasectomie), nu trebuie să aştepte pentru a începe investigaţiile.
Unul din şase cupluri au această problemă.
Infertilitatea poate fi:
- Primară: atunci când femeia nu a ramas niciodată gravidă
- Secundară: atunci când femeia a avut măcar o sarcină. Problema poate fi extrapolată şi în cazul bărbatului.
De asemenea, atunci când ne referim la cauzele infertilităţii, aceasta poate fi:
- De cauză feminină, aproximativ 35 % din cazurile de infertilitate
- De cauză masculina, aproximativ 30 % până nu demult, în ultimii ani fiind implicată şi până la 50% din cazuri
- Cauze mixte, 20%
- Fără o cauză aparentă, 15%
În cazuri rare, corpul nu îşi recunoaşte propriile ovule, iar sistemul imunitar dezvoltă anticorpi împotriva lor. S-a demonstrat existenta mai multor anticorpi anti-ovarieni; fiecare actioneaza specific asupra unei anumite functii a ovarului, cei mai comuni fiind cei indreptati impotriva ovocitului si a zonei pelucida, precum si a celulelor ovariene. Aceasta duce la avorturi spontane repetate.
Pacientele care urmeaza tratamente pentru infertilitate vor fi testate, printre altele, si pentru a depista daca sunt prezenti anticorpi antiovarieni si a decide conduita de tratament in acest caz.
Exista cazuri in care pacientele care se confrunta cu dificultati in obtinerea unei sarcini prezinta nivel crescut in sange al acestor tipuri de anticorpi.
Anticorpii direcţionaţi împotriva antigenelor ovariene pot cauza infertilitate la femei, testul fiind recomandat pentru monitorizarea tulburărilor de fertilităte și a insuficienței ovariene precoce. Aproximativ 30% din femeile sănătoase au ac. anti ovarieni în concentraţii scăzute, funcţia ovariană fiind păstrată.
Insuficienta ovariana precoce (IOP) este definita astfel: prezenta amenoreei cu durata de minim 4 luni, cu doua valori consecutive ale FSH-lui mai mari de 40 UI/mL, obtinute la interval de cel putin 1 luna, la o femeie sub 40 de ani.
Momentul exact al debutului IOP este de obicei imposibil de determinat. In afara situatiilor cand se cunoaste etiologia ei (genetica sau iatrogena), functia ovariana poate fluctua pana la depletia ovariana completa, exprimandu-se sau nu prin neregularitati menstruale.
Complicatiile particulare ale menopauzei precoce sunt reprezentate de infertilitate si de expunerea prematura, pe o durata mai indelungata la carenta estrogenica, cu un risc semnificativ mai mare de osteoporoza si boli cardiovasculare.
Ac. anti ovarieni sunt prezenti in 70% din cazurile diagnosticate cu IOP. 1-2% din cauzele menopauzei instalate inaintea varstei de 40 de ani este reprezentata IOP.
Aproximativ 30% din femeile sanatoase au ac. anti ovarieni in concentratii scazute, functia ovariana fiind pastrata.
Afectiuni in care sunt prezenti anticorpii antiovarieni:
- boala Addison
- afectarea tiroidiana
- endometrioza
Anticorpii antiovarieni sunt asociati cu:
- rata scazuta a implantarii embrionare;
- rata crescuta a esecului tratamentelor de fertilizare in vitro;
- raspuns scazut la tratamentele hormonale.
Conduita de tratament difera in functie de particularitatea cazului.
Medicatia administrata este: Dexametazona , Prednison.