Infertilitatea de cauza masculină ce reprezintă cca 35% din cauzele de infertilitate.
Infertilitatea de cauza masculină se testează în mai multe etape
Recomandãri pentru efectuarea testului MAR :
- aglutinarea spermatozoizilor în ejaculat;
- antecedente de traumatism testicular sau biopsie;
- vasectomie reversată;
- infecţii genitale;
- leziuni obstructive ductale
Anticorpii antispermatici prezenti in sperma sunt imunoglobulinele de tip IgG si IgA. Acestea apar in sperma atunci cand, din cauza unor obstructii, infectii sau traumatisme, este afectata bariera hemato-testiculara.
Anticorpii antispermatici se leaga de suprafata spermatozoizilor prin intermediul antigenelor specifice de la nivelul capului, a piesei intermediare sau a cozii. In general, detectarea anticorpilor antispermatici la nivelul cozii se coreleaza cu diminuarea motilitatii spermatozoizilor, iar prezenta acestora la nivelul capului este asociata cu incapacitatea de fertilizare a ovocitului.
Prezenta a 20%-39% de spermatozoizi reactivi IgG in sperma poate fi interpretata ca suspiciune de infertilitatea imunologica, iar la valori de peste 40% infertilitatea imunologica este foarte probabila.
Determinarea acestui factor imunologic de infertilitate se stabileste pe medii de cultura specifice. Se efectueaza de obicei din aceeiasi proba si in acelasi timp cu spermograma.
MAR testul este un test diagnostic pentru infertilitatea masculină de cauză imunologică. În aceasta situaţie cuplul respectiv trebuie să apeleze la fertilizarea in vitro cu injecţie intracitoplasmatica spermatică (ICSI). Chiar dacă spemograma arată normospermie, în cazurile cu MAR test pozitiv este necesara fertilizarea in vitro. În cazurile cu anticorpi antispermatici pozitivi din spermă, inseminarea nu este de ajutor.