PRP ovarian

Este o procedurã care prelungeşte perioada fertilã şi întârzie instalarea menopauzei. Se foloseşte sângele propriu care se injecteazã dupã ce a fost centrifugat în prealabil si separate componentele celulare.

Terapia PRP este recomandatã şi utilizatã în tratarea şi pregãtirea ovarelor pentru o viitoare sarcinã, dar şi pentru rejuvenarea ovarianã care prelungeşte sãnãtatea şi tonusul femeilor aflate în premenopauzã sau chiar la menopauzã.

Ce sunt factorii de creştere? Cum acţioneazã? Este o procedurã fãrã riscuri?

Factorii de creştere sunt produşi pe cale naturalã de anumite celule din sãnge atunci când apar accidente şi au rolul de a repara ţesuturile afectate. Este o combinaţie de factori care previne infecţia şi ajutã la apariţia de epiteliu nou şi refacerea vaselor de sânge şi a altor structuri.

PRP reprezintã plasma bogata in trombocite. Aceasta este componenta care se injecteazã în vederea obţinerii regenerãrii tisulare. PRP conţine doar trombocite şi întreaga populaţie de celule albe, bogatã şi ea în factori de regenerare.

PRP a fost utilizat în dermatologie şi ortopedie. Se utilizeazã sângele propriu, deci nu existã riscul transmiterii de boli infecţioase. Nu se îmbunãtãţeşte sângele cu alte componente , deci nu existã risc de alergie.

În ce constã procedura?

Procesul de intinerire ovarianã implică două etape, având ca rezultat concepții naturale – sarcini după tratamente PRP. Prima etapã este pregãtirea pentru PRP. Se recolteazã sânge intravenos. Se vor separa componentele sângelui.

În urma centrifugãrii sângelui se obţin trei fracţiuni:

·         componenta alcatuita numai din hematii, gasita la baza tubului folosit pentru centrifugare, de culoare rosie.

·         componenta de culoare opalescenta situata la suprafata, numita PPP – Platelet Poor Plasma – plasma saraca in trombocite, care contine numai plasma, fara componente celulare.

·         portiune extrem de redusa cantitativ, aflata intre cele doua, care este PRP – plasma bogata in trombocite. Aceasta este componenta care se injecteaza in vederea obtinerii regenerarii tisulare. Tehnic vorbind, PRP nu contine doar trombocite, ci si intreaga populatie de celule albe, bogata si ea in factori de regenerare.

Durata este sub o orã.

PRP ovarian constã în injectarea ovarianã a plasmei bogate în trombocite. Este o procedurã efectuatã sub ghidaj ecografic şi anestezie cu Propofol. Este asemãnãtoare cu cea de la puncţia ovarianã în vedea fertilizãrii in vitro.

Care sunt riscurile dar şi avantajele procedurii?

Avantajul major este posibilitatea obţinerii unei sarcini ulterior PRP ovarian: sarcinã cu ovocite propri şi nu ovocite donate. Riscurile sunt minime, fiind aceleaşi de la FIV: posibilã durere, sângerare.

Cine poate beneficia de PRP?

Pacientele pot fi încadrate în 4 categorii:

1.     Femei sub 50 ani aflate la menopauzã sau perimenopauzã ;

2.     Femei infertile peste 35 ani, cu rezervã ovarianã scãzutã şi AMH scãzut;

3.     Femei infertile sub 35 ani, cu rezervã ovarianã scãzutã şi AMH scãzut

4.     Femei aflate la menopauza precoce (POF).

În ce constã procedura?

În cazul femeilor la menopauzã, PRP ovarian se poate efectua oricând. În cazul femeilor care au menstruaţie, PRP ovarian se efectueazã pe perioada de început a ciclului menstrual.

Pentru a monitoriza efectul PRP ovarian se dozeazã AMH (hormon anti Müllerian), FSH,LH şi estradiol.

Dacã nivelul AMH creşte, iar nivelul FSH, LH, estradiol scade : PRP ovarian a avut efectul dorit.
Dacã se constatã rejuvenarea ovarianã dar nu se instaleazã sarcina: se iau în calcul şi alţi factori de infertilitate.

Rezultate:

PRP ovarian se efectueazã pentru rejuvenarea ovarianã cu şanse mari de succes.