Una din cauzele rare de infertilitate este cea imunologică, iar din această categorie face parte si prezenta anticorpilor antispermatici.
Atât bărbaţii cât şi femeile sunt capabili să producă anticorpi împotriva spermatozoizilor umani.
Singurii anticorpi care au semnificaţie clinică sunt cei specifici pentru membrana plasmatică a spermatozoizilor. Aceşti anticorpi sunt capabili să afecteze proprietăţile de motilitate ale celulelor spermatice şi participarea lor în procesul de fertilizare.
Prezenţa anticorpilor interferă cu: reacţia acrozomului, capacitaţia, penetrarea prin mucusul cervical, ataşarea spermatozoizilor de ovul, penetrarea efectivă a spermatozoizilor şi fertilizarea ovulului.
Mucusul cervical poate fi ostil pentru spermatozoizi, putand contine anticorpi sau fiind prea vascos pentru a permite o motilitate normala a spermatozoizilor.
Anticorpii antispermatici pot fi determinati prin urmatoarele metode:
- din ser;
- din sperma: test MAR;
Unii barbati pot produce anticorpi impotriva propriilor spermatozoizi.
Anticorpii antispermatici prezenti in sperma sunt imunoglobulinele de tip IgG si IgA. Acestea apar in sperma atunci cand, din cauza unor obstructii, infectii sau traumatisme, este afectata bariera hemato-testiculara.
Anticorpii antispermatici se leaga de suprafata spermatozoizilor prin intermediul antigenelor specifice de la nivelul capului, a piesei intermediare sau a cozii. In general, detectarea anticorpilor antispermatici la nivelul cozii coreleaza cu diminuarea motilitatii spermatozoizilor, iar prezenta acestora la nivelul capului este asociata cu incapacitatea de fertilizare a ovocitului.
Determinarea acestui factor imunologic de infertilitate se stabileste pe medii de cultura specifice. Se efectueaza de obicei din aceeiasi proba si in acelasi timp cu spermograma.
Interpretare si valori de referinta:
- 0-19% spermatozoizi reactivi: test negativ;
- 20-49% spermatozoizi reactivi: test pozitiv, cu posibila infertilitate imunologica;
- >50% spermatozoizi reactivi: test pozitiv, cu probabilitate crescuta de infertilitate imunologica.
Test pozitiv IgG are valoare de screening.
Test pozitiv IgA este recomandat doar in cazul unui test pozitiv IgG.
Anticorpii de tip IgG au acţiune citotoxică şi sunt detectaţi atât pe suprafaţa spermatozoizilor cât şi în ser. Anticorpii de tip IgA prezintă în principal proprietăţi aglutinante, rareori se produc în absenţa anticorpilor IgG, iar relevanţa acestora pentru infertilitatea masculină este mai mare. Într-adevăr pacienţii care asociază anticorpi IgA cu IgG sau care prezintă numai anticorpi IgA au o şansă redusă de fertilizare naturală. Din acest motiv, depistarea anticorpilor de tip IgA are importanţă pentru diagnostic şi prognostic.
IgA sunt produşi de glandele sexuale accesorii, se găsesc pe suprafaţa spermatozoizilor şi uneori în lichidul seminal; nu sunt însă detectaţi în ser.