Inteligenţa artificialã permite o abordare nouã a calitãţii embrionilor, morfologia blastociştilor fiind esenţialã în obţinerea unei sarcini.
Algoritmul STORK s-a realizat tocmai pentru a îmbunãtãţi rata de succes a personalului medical care lucreaza în domeniul RUAM.
Algoritmul coreleazã calitatea embrionilor cu vârsta femeilor. Este ştiut cã o datã cu înaintarea în vârstã scade rezerva ovarianã şi creşte riscul aneuploidiilor. La femei sub 37 ani sunt 66,3% şanse de a obţine o sarcinã, iar peste 41 ani şansa este de 13,8%.
ERA (endometrial receptivity analysis) indicã, în funcţie de receptivitatea endometrului, care este cea mai potrivitã zi pentru embriotransfer. Uneori, ziua 3 este prea devreme sau ziua 5 este prea târziu. Ginecologul specializat în infertilitate va efectua o biopsie endometrialã sub anestezie. Rezultatul biopsiei endometriale indicã, la fiecare pacientã în parte, care este fereastra de implantare.
Imunofenotiparea reprezintã evaluarea numarului si tipului de leucocite si limfocite, exprimate ca numãr şi procent dintr-un întreg. Evaluarea lor poate fi utilã pentru ca nivele crescute ale acestor celule se pot asocia cu probleme de fertilitate:
- Limfocitele NK – tip CD 56+
- Limfocitele B – tip CD 19+5+ – care se asociaza cu productia de anticorpi autoimuni.
Teste de incompatibilitate: HLA şi DQ
Embrionul , chiar dacã este considerat imunologic diferit faţã de mamã, va reuşi sã se implanteze în endometru pentru a evolua.
Existã situaţii în care embrionul prezintã prea multe similitudini genetice cu mama, acest lucru ar declanşa , prin expuneri repetate în timp, un rãspuns imun inadecvat din partea mamei, cu activarea celulelor NK şi afectarea procesului de implantare.
Testul de infertilitate Mozaic depistează:
– anticorpi anti-ovar;
– anticorpi anti placentari;
– anticorpi anti țesut uterin;
– anticorpi anti-spermatozoizi;
– anticorpi anti celule Leydig.
Fiecare caz se va trata individual şi se va stabili conduita în funcţie de particularitãţile acestuia.