Polip uterin

Polipul uterin este o masã de ţesut ce se dezvoltã în interiorul uterului ca o micã excrescenţã, de consistenţã moale, prins de peretele uterin. Statisticile spun ca aproximativ 25% dintre femei au polipi uterini.

Existã polipi endocervicali, al caror punct de plecare este mucoasa internã a colului uterin, şi polipi uterini, care se dezvoltã din endometru.

Polipul endometrial sau uterin reprezintã o masã de ţesut dezvoltatã din mucoasa care captuşeşte uterul la interior.

Polipul endometrial poate avea zona de implantare îngustã sau mai largã (este vorba de polipul sesil) sau poate avea un pedicul alungit (polip pedunculat).

Polipii pedunculaţi sunt mai frecvent întâlniţi decât cei sesili. Dimensiunea poate fi de la câţiva mm la câţiva cm. Pot sã se exteriorizeze în vagin prin cervix. La polipii voluminoşi poate fi vizibilã vascularizaţia acestora.

Cauze şi factori de risc în apariţia polipilor uterini

Un rol important în aparitia acestora îl are estrogenul. Pe durata ciclului menstrual, nivelul de estrogen din sânge se modifica, pregãtind endometrul pentru o eventualã sarcinã. Dacã embrionul nu se fixeazã, atunci apare menstruaţia.
Dacã nivelul de estrogen este mare, mucoasa uterului se poate îngroşa mai mult şi apar acesti polipi. Altã cauzã a apariţiei acestora poate fi congestia vaselor de sânge din canalul cervical.

Sunt asociaţi, în mod frecvent, cu prezenţa unor infecţii, inflamaţii cronice.

Factorii de risc:

Orice femeie prezintã riscul de a dezvolta polipi uterini, dar acesta creşte în urmatoarele cazuri:

  • Vârsta: peste 40 ani;
  • Populaţia afro-americanã;
  • Istoric de polipi uterini, fibrom uterin sau uter fibromatos în aceeaşi familie;
  • Nuliparitatea;
  • Obezitatea;

 

Risc scazut:

  • multiparitatea;
  • menopauza;
  • contraceptive orale pe termen lung;
  • fumatul;
  • utilizarea de depot medroxiprogesteronacetat (Depo-Provera).

 

Simptomele afectiunii

Polipii uterini pot avea urmatoarele simptome: sangerari abundente la menstruatie sau intre menstruatii, senzatie de presiune in zona pelvina, infertilitate.

 

Diagnostic imagistic:

Ecografie endovaginala;
Histerescopia – are scopul de a diagnostica si trata polipii;
Chiuretajul – se extirpa polipul si se face examenul histo-patologic pentru a vedea natura acestuia. Majoritatea polipilor sunt benigni.

Diagnosticul de polipi uterini

Polipii uterini pot fi depistati cu ocazia unui control ginecologic completat cu ecografia endovaginala.

Tratamentul polipilor uterini

–       Medicamentos: este neinvaziv, se poate recomanda pana in perioada instalarii menopauzei.

–       Extirparea: este invaziv. Pot sa fie recurente. Se indica in special pacientelor care doresc sa obtina o sarcina sau care au sarcini pierdute in antecedente.

Evolutie, Complicatii, Profilaxie

Polipii uterini duc la infertilitate. Conform studiilor, femeile infertile carora le-au fost indepartati polipii uterini pe cale chirurgicala au avut sanse mult mai mari de a ramane insarcinate dupa inseminare artificiala, fata de pacientele carora li s-a facut inseminare fara indepartarea acestor polipi.

Prezenta lor creste riscul  de avort spontan la femeile cu FIV (daca medicul nu a facut recomandarea de indepartare a polipilor inainte de fertilizarea in vitro).

Recomandari medicale
Controalele ginecologice se recomanda tuturor pacientelor datorita riscului de recurente.