Scopurile îngrijirii prenatele sunt o mamã sãnãtoasã și un copil sãnãtos. Este foarte importantã identificarea gravidei cu risc obstetrical crescut, supravegherea acesteia și a copilului pentru a evita sechelele pe termen lung. Dacã este posibil, evaluarea factorilor de risc trebuie fãcutã înainte de concepţie. Graviditatea impune supravegherea continuã a gravidei și a copilului.
Infecţia maternã. Dacã are loc în primul trimestru de sarcinã, nu este asociatã cu afectarea fetalã. Infecţiile acute în al treilea trimestru sunt asociate cu risc crescut de prematuritate, care determinã morbiditate și mortalitate fetalã și o incidenţã de 67% a transmiterii infecţiei hepatice la copil.
Mame purtatoare cronice. Transmiterea verticalã a VHB poate avea loc de la mame purtatoare cronice ale antigenului de suprafaţã al hepatitei B (AgHBs). Dacã aceste mame poartã și antigenul (Ag Hbe), rata transmiterii este de 80-90%.
Transmiterea VHB la nou-nãscuţi poate determina:
-forme asimptomatice;
-boala fulminantã, ciroza sau carcinom hepatocelular, moarte fetalã;
-portaj cronic de VHB;
Prevenirea transmiterii VHB la copil:
- Dupã expunerea maternã: gravidele expuse la VHB trebuie vaccinate atât vaccin hepatic, cât și imunoglobulina hepatiticã B (IgHB). Administrarea Ig trebuie repetatã la 1 lunã și vaccinarea repetatã la 1 și 6 luni. Se recomandã mamei alimentaţie și hidratare adecvatã și odihnã.
- Dupã transmitere fetalã: dacã mama este purtãtoare cronicã sau are boalã acutã în al treilea trimestru trebuie prevenite efectele bolii la nou-nãscut încã de la naștere:
-aspiraţie nazogastricã pentru a îndepãrta secreţiile;
-administrarea de globulinã sericã hiperimunã;
-profilaxia prin vaccinare hepatiticã.
- Identificarea Ag HBs pozitiv la femeia gravidã este foarte importantã întrucât transmiterea verticalã a VHB este o cauzã importantã de hepatitã acutã și cronicã.
-screening de prim trimestru: pentru a proteja femeile seropozitive (0,01-5% din pacientele gravide sunt seropozitive). Nou-nãscuţii femeilor care sunt pozitive la test pot fi tratati prin imunoprofilaxie.
-grupele cu risc crescut de seropozitivitate VHB includ femeile ce utilizeazã droguri iv, HIV pozitiv sau din anumite zone geografice;
- Imunizarea universalã a tuturor nou-nãscutilor, chiar și al mamelor Ag HBs negativ. Se face de trei ori:
-la naștere;
-la o lunã;
-la 6 luni.